Bedste fodboldstøvler 2024 – Bedste til børn, dame og herre

Bedste fodboldstøvler, fodboldstøvle test, bedste fodboldstøvler til børn, bedste fodboldstøvler til damer, bedste fodboldstøvler til herre

Enhver fodboldspiller ønsker sig at have de bedste fodboldstøvler. Dine fodboldstøvler er det vigtigste udstyr du har på fodboldbanen, idet at dine fodboldstøvler er i kontakt med fodbolden. 

Er du på udkig efter de bedste fodboldstøvler til dig og dit behov? Lad os gøre dig klogere på de nye fodboldstøvler fra Nike, Adidas, Puma, New Balance og flere.

Det store udvalg af fodboldstøvler har aldrig været mere imponerende, farverigt eller innovativt. Klassiske sorte fodboldstøvler i læder er nu udskiftet med letvægts fodboldstøvler i fleksible syntetiske materialer. 

Udvalget af fodboldstøvler ændrer sig ekstremt hurtig, så det er svært at følge med. Producenterne Nike, Adidas og Puma udgiver kontant nye fodboldstøvler med nye designs, teknologi og farver.

For at gøre valget af nye fodboldstøvler nemmere, har vi her på MereSport udvalgt de bedste fodboldstøvler. Vi har taget højde for de bedste fodboldstøvler til forskellige budgetter, de bedste fodboldstøvler til børn, bedste fodboldstøvler til dame og de bedste fodboldstøvler til herre. 

Læs vores købeguide til med nyttige tips før du køber nye fodboldstøvler. Alt dette har vi samlet i denne fodboldstøvle test, hvor vi har udvalgt de bedste fodboldstøvler.

MereSport's Value Pick

PUMA Ultra Ultimate FG, hvide fodboldstøvler, Puma fodboldstøvler, fodboldstøvler til børn, fodboldstøvler barn, fodboldstøvler junior, syntetiske fodboldstøvler, Bedste fodboldstøvler, fodboldstøvle test, bedste fodboldstøvler til børn, bedste fodboldstøvler til damer, bedste fodboldstøvler til herre
PUMA Ultra Ultimate FG

MereSport's Anbefaling

Adidas X Crazyfast FG

MereSport's Premium Valg

Nike Mercurial Vapor

Fodboldstøvler markedsføres til specifikke positioner på banen og forskellige spilletyper, men faktisk kan fodboldstøvler kan bæres af alle fodboldspillere uafhængigt af position. 

Uanset om du leder efter fodboldstøvler til angriber, fodboldstøvler til midtbanespiller eller foldboldstøvler til forsvarsspiller og endda fodboldstøvler til målmand, så findes der et enormt udvalg af fodboldstøvler til børn, damer og herrer. 

Lad os guide dig på vej til at finde de bedste fodboldstøvler til dig. Når du skal vælge de bedste fodboldstøvler, så findes der en række vigtige faktorer, som du bør overveje før du køber. 

Vi har hver især egne præferencer med hensyn til fodboldstøvlernes størrelse og farve, men fodboldstøvlernes komfort, ydeevne og pris (værdi for pengene) er 3 vigtige faktorer at forholde sig til.

Fodboldstøvlernes komfort vil i høj grad afhænge af hvilke materialer som er anvendt til at producere støvlen (læder, syntestisk eller strikket), fodboldstøvlens pasform og formen på din fod – har du brede eller smalle fødder, og om fodboldstøvlerne er med eller uden snørebånd

Hvordan du oplever dine fodboldstøvler handler handler mere om fodboldstøvlens funktioner og teknologi, holdbarheden af dine fodboldstøvler og hvordan støvlerne ser ud, og hvor fede fodboldstøvler du synes det er.

Prisen på fodboldstøvler er selvfølgelig en væsentlig faktor for de fleste. De fleste leder efter at få stor værdi for pengene, og prisen tages også med når vi på MereSport betragter de bedste fodboldstøvler, så tages der også højde for budget.

Vigtigt er det at du sikrer dig, at du køber fodboldstøvler som passer til det underlag du spiller fodbold på – Spiller du på kunstgræs, så skal du have et par AG og spiller du på græsbaner så vil du nok vælge FG, eller SG til blødere og våde baner.

Hver fodboldstøvle er lavet til bestemte underlag, og vi anbefaler aldrig at bruge dine fodboldstøvler på det forkerte underlag og fodboldbane. Det kan blive dyrt hvis du bruger en specifik fodboldstøvle på forkert underlag, både fordi at du med tiden hurtigere vil slide dine fodboldstøvler op, men også risikoen for skader. 

Med den forkerte støvletype eks. kan sidde fast på banen eller ikke få unødvendige stød fra underlaget, hvilket forårsager nogle meget slemme fodboldskader – eks. knæet vil være udsat. 

Tro mig. Knæet er et af de værst tænkelige steder at du kan få skader som fodboldspiller. Jeg taler af erfaring efter at have revet korsbåndet over ved fodbold.

Læder fodboldstøvler

Læder er det mest traditionelle materiale til fodboldstøvler og er blevet brugt i årevis til at producere fodboldstøvler. Læder giver en fantastisk fornemmelse, når man slår bolden, men ulempen med læder fodboldstøvler er vægten, da læder fodboldstøvler er tungere en de nye lette syntetiske fodboldstøvler.

Populære læderstøvler, såsom Nike Tiempo og Adidas Copa Mundial, har altid været berømte for komfort og pålidelighed. Men der er ingen tvivl om, at de nyeste syntetiske fodboldstøvler har en fordel ved at være lettere, hurtigere og mere holdbare.

Syntetiske fodboldstøvler

Syntetiske fodboldstøvler er lette og vejer nærmest intet, hvilket er perfekt til de fodboldspillere som foretrækker fart frem for kraft. Dette er især attraktivt for diverse offensive positioner. 

De syntetiske materialer føles ikke lige så autentisk som læder, men syntetiske fodboldstøvler har ikke ulempen af at opsuge vand og blive tunge under våde forhold. Med syntetiske fodboldstøvler får du også en fantastisk pasform og følelse med bolden.

Syntetiske støvler er den bedste mulighed for langt de fleste spillere – og derfor er de også blevet de langt de mest populære, da de også findes i flere forskellige prisklasser – både billige fodboldstøvler og dyrere og bedste af de bedste fodboldstøvler med den nyeste teknologi.

Strikkede fodboldstøvler

Strikkede fodboldstøvler giver en blød fornemmelse for den bedste boldkontrol og boldfølelse. Fodbold er i dag hurtigere, end det nogensinde har været før. 

Fodboldstøvler i strikket materiale er de letteste fodboldstøvler og hurtigste af alle, og Nike Mercurial er det perfekte eksempel på, hvor innovative disse fodboldstøvler kan være. Dog så er prisen på de bedste strikkede fodboldstøvler oftest høj.

MereSport.dk's Anbefaling - Bedste Adidas fodboldstøvler i hvid & grøn

Adidas X Crazyfast FG fodboldstøvler​ - Hvid / grøn

 • 30 dages fuld returret hos Unisport
 • Fodboldstøvler fås også uden snørebånd
 • Salah og Messi fodboldstøvler

adidas fodboldstøvler, Messi fodboldstøvler, adidas X Crazyfast Strung, hvid / grøn, Bedste fodboldstøvler, fodboldstøvle test, bedste fodboldstøvler til børn, bedste fodboldstøvler til damer, bedste fodboldstøvler til herre

Gå til forhandler

MereSport.dk's Premium Valg - Bedste Nike fodboldstøvler i Sort/Gul/Rød

Nike Mercurial Vapor 15 Elite FG Black x Prism

 • 30 dages fuld returret hos Unisport
 • Testvinder hos Goal.com and Footy.com - Bedst i test
 • Sorte fodboldstøvler - Cristiano Ronaldo

Nike Mercurial Vapor 15 Elite FG, Nike fodboldstøvler, Sorte fodboldstøvler, syntetiske fodboldstøvler, Bedste fodboldstøvler, fodboldstøvle test, bedste fodboldstøvler til børn, bedste fodboldstøvler til damer, bedste fodboldstøvler til herre

Gå til forhandler

MereSport.dk's Value Pick - Bedste fodboldstøvler til prisen

PUMA Ultra Ultimate FG Breakthrough - Junior

 • 30 dages fuld returret hos Unisport
 • Hvide fodboldstøvler til børn, dame og herre
 • Neymar fodboldstøvler

PUMA Ultra Ultimate FG, hvide fodboldstøvler, Puma fodboldstøvler, fodboldstøvler til børn, fodboldstøvler barn, fodboldstøvler junior, syntetiske fodboldstøvler, Bedste fodboldstøvler, fodboldstøvle test, bedste fodboldstøvler til børn, bedste fodboldstøvler til damer, bedste fodboldstøvler til herre

Gå til forhandler

MereSport.dk's Anbefaler - Bedste Nike fodboldstøvler til børn i rød

Nike Air Zoom Mercurial Superfly 9 Pro FG Dream

 • 30 dages fuld returret hos Unisport
 • Fodboldstøvler uden snørebånd
 • Mbappe fodboldstøvler

Nike fodboldstøvler, Produktnummer: 330922 Ingen rating-værdi Samme sidelink. (0) Skriv en anmeldelse Nike Air Zoom Mercurial Superfly 9 Pro FG Dream Speed 7, Bedste fodboldstøvler, mbappe fodboldstøvler, fodboldstøvle test, bedste fodboldstøvler til børn, bedste fodboldstøvler til damer, bedste fodboldstøvler til herre

Gå til forhandler

MereSport.dk's anbefaler: Adidas fodboldstøvler i blå

Adidas Predator Accuracy FG Fodboldstøvler

 • 30 dages fuld returret hos Unisport
 • Fodboldstøvler med sok
 • Neymar fodboldstøvler

Adidas Predator Edge 1 FG, Neymar fodboldstøvler, blå fodboldstøvler, Adidas fodboldstøvler, syntetiske fodboldstøvler, Bedste fodboldstøvler, fodboldstøvle test, bedste fodboldstøvler til børn, bedste fodboldstøvler til damer, bedste fodboldstøvler til herre

Gå til forhandler

MereSport.dk anbefaler: Hvide fodboldstøvler fra Nike Tiempo Legend

Nike Tiempo Legend 10 Elite SG-PRO - Hvid/rød

 • 30 dages fuld returret hos Unisport
 • SG Fodboldstøvler med jernknopper
 • Fodboldstøvler i hvid

Nike Tiempo Legend 10 Elite SG-PRO, hvide fodboldstøvler, Nike fodboldstøvler, fodboldstøvler til børn, fodboldstøvler barn, fodboldstøvler junior, syntetiske fodboldstøvler, Bedste fodboldstøvler, fodboldstøvle test, bedste fodboldstøvler til børn, bedste fodboldstøvler til damer, bedste fodboldstøvler til herre

Gå til forhandler

MereSport.dk anbefaler: Lila / pink fodboldstøvler til kvinder fra Adidas

Adidas Predator Edge 1 FG - Dame fodboldstøvler

 • 30 dages fuld returret hos Unisport
 • Champions League fodboldstøvler (Har CL logo på indersiden)
 • Fodboldstøvler til dame

Fodboldstøvler til dame, fodboldstøvler til pige, Adidas fodboldstøvler, lila fodboldstøvler, adidas Predator Edge .1 FG Champions Code, Champions League fodboldstøvler, fodboldstøvler til børn, fodboldstøvler barn, fodboldstøvler junior, syntetiske fodboldstøvler, Bedste fodboldstøvler, fodboldstøvle test, bedste fodboldstøvler til børn, bedste fodboldstøvler til damer

Gå til forhandler

MereSport.dk anbefaler: Sorte fodboldstøvler fra Adidas Predator

adidas Predator Accuracy - Sorte fodboldstøvler

 • 30 dages fuld returret hos Unisport
 • Sorte fodboldstøvler med sok

adidas Predator Accuracy .3 FG Nightstrike, sorte fodboldstøvler, Adidas fodboldstøvler, fodboldstøvler til børn, fodboldstøvler barn, fodboldstøvler junior, syntetiske fodboldstøvler, Bedste fodboldstøvler, fodboldstøvle test, bedste fodboldstøvler til børn, bedste fodboldstøvler til damer, bedste fodboldstøvler til herre

Gå til forhandler

MereSport.dk anbefaler - Bedste New Balance fodboldstøvler

New Balance Furon 6.0 + Pro FG Vivid Spark

 • 30 dages fuld returret hos Unisport
 • Nyeste teknologi: En af de bedste fodboldstøvler til prisen
 • Raheem Sterling fodboldstøvler

New Balance fodboldstøvler, orange fodboldstøvler, New Balance Furon 6.0 + Pro FG Vivid Spark, fodboldstøvler til børn, fodboldstøvler barn, fodboldstøvler junior, syntetiske fodboldstøvler, Bedste fodboldstøvler, fodboldstøvle test, bedste fodboldstøvler til børn, bedste fodboldstøvler til damer, bedste fodboldstøvler til herre

Gå til forhandler

MereSport.dk anbefaler: Den klassiske Adidas fodboldstøvle i læder

Adidas Copa Mundial fodboldstøvler

 • 30 dages fuld returret hos Unisport
 • Brugt af flere af de største fodbold legender: Maradona, Zidane, Beckham
 • Sorte fodboldstøvler

Adidas Copa mundial fodboldstøvler, læder fodboldstøvler, Bedste fodboldstøvler, fodboldstøvle test, bedste fodboldstøvler til børn, bedste fodboldstøvler til damer, bedste fodboldstøvler til herre

Gå til forhandler

MereSport.dk anbefaler: Sorte fodboldstøvler fra Mizuno

Mizuno Morelia Neo III Elite FG Black Venom

 • 30 dages fuld returret hos Unisport
 • Læder fodboldstøvler

Mizuno fodboldstøvler, sorte fodboldstøvler, Nike fodboldstøvler, fodboldstøvler til børn, fodboldstøvler barn, fodboldstøvler junior, syntetiske fodboldstøvler, Bedste fodboldstøvler, fodboldstøvle test, bedste fodboldstøvler til børn, bedste fodboldstøvler til damer, bedste fodboldstøvler til herre

Gå til forhandler

Fodboldstøvler købeguide – Her er hvad du skal du vide

I stedet for bare at vælge et par fodboldstøvler, fordi det er de fodboldstøvler Mbappe spiller med, så bør du i stedet tænke over, hvilke fodboldstøvler som kan hjælpe dig med at få mest muligt ud af dit spil og give dig den nødvendige komfort.
 

Hvordan skal fodboldstøvler sidde?

Komfort er alfa og omega, når du skal vælge de bedste fodboldstøvler. Glem alt om smarte designs, farver og diverse fede fodboldstøvler. Hvis støvlerne ikke er behagelige at have på, så er de ikke værd at købe.

Komfort vil typisk koges ind til, hvor godt støvlerne sidder. Her har formen på din fod enorm indflydelse på, hvilken fodboldstøvle som vil have den bedste pasform til dig.

 For eksempel kan du med brede fødder finde mere glæde med læderstøvler Copa Mundial, mens smalfodede spillere måske vælger Adidas x Speedflow. 

Et tip til at vurdere pasformen af et par fodboldstøvler er at hælen på støvlen skal sidde fast og ikke glide op og ned, og så skal der helst være 0,5 – 1 cm. fra din længste tå til spidsen af støvlen.Bedste fodboldstøvler, fodboldstøvle test, bedste fodboldstøvler til børn, bedste fodboldstøvler til damer, bedste fodboldstøvler til herre

Knopper på fodboldstøvler – Knopsystem

Knopsystemet på dine fodboldstøvler er meget vigtigt og knopperne skal passe til det underlag som du spiller fodbold på. 

Hver fodboldstøvle er lavet til bestemte underlag, og vi anbefaler aldrig at bruge dine fodboldstøvler på det forkerte underlag og fodboldbane. 

Det kan blive dyrt hvis du bruger en specifik fodboldstøvle på forkert underlag, både fordi at du med tiden hurtigere vil slide dine fodboldstøvler op, men også risikoen for skader. 

FG – Egnet til almindelige græsbaner

FG fodboldstøvler er egnet til almindelige græsbaner og er den mest almindelige type knopsystem. Fodboldstøvler med FG-knopsystem anvendes i lige høj grad af børn og voksne. FG har typisk mellem 10 – 14 knopper fordelt under fodboldstøvlen.

SG – Egnet til bløde græsbaner

SG fodboldstøvler er primært eget til våde og bløde græsbaner. SG knopsystemet er typisk en kombination af FG-knopper og 6 SG skrueknopper i metal (jernknopper), som er længere, hvilket forbedrer grebet i banen markant, så du står bedre fast på blødt underlag.

AG – Egnet til kunstgræs

AG fodboldstøvler er egnet til at spille på kunstgræsbaner, og det vigtigt at vælge denne type fodboldstøvler, da kunstgræs er typisk hårdere for bl.a. dine knæKunstgræs bliver mere udbredt rundt omkring i landet ved diverse klubber, og der vil formentligt komme flere kunstgræsbaner / kunststofsbaner. 

Et par fodboldstøvler med AG-knopsystem afhjælper de hårdere stød og belastninger på kunstgræsbaner, da støvlerne er mere slidstærke og giver dig bedre support.

Der findes også hybrid knopsystemer som FG/AG, hvilket betyder at fodboldstøvlerne kan bruges på både fast underlag og kunstgræsbaner

Fodboldstøvler vedligeholdelse

Når du har købt de bedste fodboldstøvler til dig, så vil du også sikre, at du passer ordentligt på dem. Hvis du ønsker, at de bedste fodboldstøvler skal forblive perfekte og de bedste, så skal du passe på dem. Det vil spare dig for en betydelig mængde penge i fremtiden.

Skidt og mudder slider på dine fodboldstøvler og nedbryder det materialet på støvlerne. En god regel er derfor at bruge 2 minutter på at rengøre dine fodboldstøvler efter hver fodboldtræning og fodboldkamp. 

Tænker du ikke at du kan overholde reglen om at rengøre dine fodboldstøvler efter brug, så er bør du vælge et par læder fodboldstøvler fremfor syntetiske fodboldstøvler. 

Dine nye fodboldstøvler bør bruges når du har købt dem, og støvlerne skal gås til og strækkes inden at du mærker den maksimale ydeevne fra dine støvler.

Fodboldstøvler med sok

Fodboldstøvler findes i dag med sok, hvilket blev lanceret af Nike under VM i 2014 i Brasilien, hvor at bl.a. Neymar spillede i de første fodboldstøvler med sok. Nike Magista Obra og Nike Mercurial Superfly var de første fodboldstøvler som blev lanceret med sok.

 

Sidenhen er det ikke kun Nike som laver fodboldstøvler med sok, de andre producenter af fodboldstøvler har fulgt trop, og eks. Adidas fodboldstøvler fåes også fodboldstøvler med sok. 

Fordelen ved fodboldstøvler med sok er, at få spilleren til at føle, at støvlen sidder bedre på foden og er en mere naturligvis del af foden, hvilket derfor giver spilleren en følelse af, ikke at have støvler på.

Fodboldstøvle farver

Fodboldstøvler kommer i alverdens forskellige farver og designs. Trenden skifter hele tiden, og Nike, Adidas og Puma udgiver månedligt nye fodboldstøvler i nye designs og farvekombinationer. 

Nogle fodboldspillere vælger deres fodboldstøvler ud fra at de har en farve som passer til holdets fodboldtrøje. Nogle vælger at holde en konservativ stil, og spiller udelukkende i klassiske sorte fodboldstøvler.

Er du til sorte fodboldstøvler, blå fodboldstøvler, hvide fodboldstøvler, eller måske noget helt andet? Uanset hvilken farve fodboldstøvler du foretrækker, så er der garanti for at der findes et par fodboldstøvler derude, som du vil elske og som vil være de bedste fodboldstøvler til dig.

Sorte fodboldstøvler

Sorte fodboldstøvler var før i tiden stort set den eneste farve. Sort er fortsat i dag en af de mest populære farver, når det kommer til fodboldstøvler. Sorte fodboldstøvler giver et fedt retro-look, og så ser det bare utroligt fedt ud når du har total blackout fodboldstøvler.

Fodboldstøvler fra de bedste spillere

Producenterne af fodboldstøvler laver til spillere som kan købes, som eks. Kylian Mbappe, Cristiano Ronaldo, Lionel Messi, Neymar, Erling Håland og Mohamed Salah med deres egne fodboldstøvler.

Fodboldstøvle mærker

Unisport er Danmarks største forhandler af fede fodboldstøvler fra Nike, Adidas, Puma og New Balance m.fl, og du kan garanteret finde en masse gode tilbud på nogle af de bedste fodboldstøvler.

Nike og Adidas er de kendt som de bedste fodboldstøvle mærker med den mest avancerede teknologi for de nyeste fodboldstøvler. Nike og Adidas er dog ikke de eneste mærker på markedet. 

Puma er et af de andre store og kendte brands som sammen med New Balance også lavet nogle af de bedste fodboldstøvler. Andre mærker, og ofte mere prisvenlige er Mizuno, Umbro, Joma, Asics og Lotto.

Skal du spille indendørs fodbold henover vinteren, så læs vores artikel om de bedste indendørs fodboldsko. Ønsker du at komme i form til sæsonstart, så tjek vores liste over de bedste løbeskoØnsker du at have mulighed for at løbetræne derhjemme og indendøre, så læs vores løbebånd test – eller hvis du vil løbe udendørs, så kunne du være interesseret i de bedste løbeure

Er du i stedet ude efter at styrketræne, så har vi fundet det bedste hjemmetræningsudstyr, så du ikke behøver at skulle tilmelde dig i fitnesscenteret.

Døjer du med ømme ben når du spiller fodbold, og ønsker du at finde ud af hvordan du behandler ømme ben, så læs vores artikel om de bedste recovery boots, hvilket kan optimere din restitution markant.

Når du og dit hold træner eller spiller fodboldkampe i varme temperaturer, så sveder i mere og udleder derfor flere salte end normal, dette kan have en effekt på energiniveauet, hvorfor at det kan give mening at indtage elektrolyt tabletter i pausen af en fodboldkamp.

Tilbehør til de bedste fodboldstøvler

MereSport.dk's Must Have tilbehør - Bedste benskinner til fodbold

G-Form Benskinner Pro-S - Smarte Benskinner

Bedste benskinner, G-Form Benskinner Pro-S black

Gå til forhandler

Test og ekspertkilder

Der ligger et stort arbejde bag artiklen. MereSport.dk har til formål at give dig en objektiv vurdering af produktkategorien og produkterne. Selvom vi er ekspert på området, så er det altid godt at være åben overfor andre ekspertkilder og mediers vurdering af produkterne – Med et kig på relevante danske og internationale test og ekspertkilder om emnet. Derfor henviser vi til følgende kilder som er anvendt i udarbejdelsen af artiklen.

Test af de 15 bedste fodboldstøvler i 2024 til alle positioner og niveauer
Guide: Sådan vælger du de bedste fodboldstøvler | Test af eksperter
Fodboldstøvler test | De bedste fodboldstøvler til herre på markedet i 2024

FAQ - Ofte stillede spørgsmål

Hvilke fodboldstøvler skal jeg vælge?

Du bør vælge fodboldstøvler som passer til det underlag du spiller på. FG fodboldstøvler et sikkert valg, hvis du spiller fodbold på græs. Om du bør vælge et par Nike fodboldstøvler, Addias fodboldstøvler eller andre fodboldstøvler er din egen vurdering – Læs denne guide til fodboldstøvler for at blive klogere.

Hvad betyder FG fodboldstøvler?

FG betyder Firm Ground boots, hvilket på dansk betyder fodboldstøvler egent til blødt underlag. FG fodboldstøvler er derfor egnet til almindelige græsbaner og er også den mest almindelige type knopsystem på fodboldstøvler. FG fodboldstøvler har typisk mellem 10 – 14 knopper fordelt under fodboldstøvlen.

Hvad betyder AG fodboldstøvler?
AG betyder kunstgræs på engelsk (artificial ground). For fodboldstøvler betyder AG altså fodboldstøvler som er egnet til at spille på kunstgræs fodboldbaner, hvilket vil sige at fodboldstøvlerne vil have knopper designet til kunstgræs. AG knopperne på fodboldstøvler kortere og mere spredt under støvlen, så du står bedre fast på kunstgræsbanens hårde underlag.
Hvordan undgår man vabler i fodboldstøvler?

For at forebygge at du undgår vabler når du spiller fodbold, så bør du først og fremmest sørge for at størrelsen på dine fodboldstøvler er rigtig og har den rette pasform på din fod. Hvis dine fodboldstøvler sidder for stramt og klemmer så får du nemt vabler. Lige såvel, hvis dine fodboldstøvler er for store, så vil din fod sejle rundt og skabe gnidninger som kan givere dig vabler. Du også købe et par TruSox, strømper med små dutter på undersiden som sikrer at din fod ikke skrider i dine støvler, så du mindsker risikoen for vabler.