Hvad indeholder elektrolytter? Hvilken effekt har elektrolytter?

Elektrolytter bedst i test, Energipulver, elekrolytter test, energidrik pulver, bedste sportsdrik, sportsdrik test, bedste energi pulver, elektrolyt, purepower

Elektrolytter indeholder ioner af mineraler, der er essentielle for mange fysiologiske processer i kroppen. De findes i kropsvæsker som blod, sved og urin og spiller en vigtig rolle i opretholdelsen af væskebalance, nervefunktion, muskelkontraktion.

Er din intention at og er du på udkig efter de bedste elektrolytprodukter at indtage under sport, så bør du gå til vores guide her: bedste elektrolytter i test. Vidste du, at allerede ved 2 % dehydrering mister man 20 % ydeevne? 

Derfor er selve væskebalance uhyre vigtig når kroppen skal performe – Og her er elektrolytter enormt vigtige for væskebalancen.

Hvad indeholder elektrolytter?

Natrium

Natrium er en vigtig elektrolyt, der opretholder væskebalance og transporterer oxygen i kroppen for optimal fysisk ydeevne. Natrium står for at opretholde normale niveauer af væske uden for vores celler. 
 
Natrium er er afgørende for kroppens evne til at optage vand. Hvis kroppens celler ikke får nok oxygen, vil det resultere i en følelse af træthed og nedsat præstationsevne.
 

Klorid

Klorid er et afgørende elektrolyt for væskebalance, pH-regulering og fordøjelse af fødevarer. En af dets primære funktioner er at hjælpe med at regulere mængden af væske og næringsstoffer.

Kalium

Kalium opretholder væskebalance inde i vores celler, og kalium regulerer vores muskelfunktion, nerver og blodtryk. Man taber typisk omkring 150 mg kalium per liter sved som udledes.

Calcium

Calcium er nødvendigt for musklernes funktion og energiproduktion under træning. Hvis kroppen oplever mangel på mineraler calcium og magnesium, kan det føre til pludselig svaghed eller kramper, især når du dyrker sport. Du kan tabe op mod 20 mg i timen når du sveder.

Magnesium

Magnesium er vigtigt for reguleringen af natrium og kalium, hvilket er essentielt for hydrering af kroppens celler, særligt under længere træning eller ved træning i et varmt klima, hvor at kroppen mister større mængder af elektrolytter. 
 
Sportsernærings-studier viser at man taber mellem 2-4 mg magnesium i timen når du sveder under træning.
 

Vitaminer

Sved kan forårsage tab af C-vitamin, B1-vitamin og B2-vitamin. Vitaminerne du taber igennem sveden, tilhører de vandopløselige vitaminer. 
 
Dog får de fleste mennesker dækket deres behov for B og C vitaminer gennem en varieret kost, hvorfor at det ikke er nødvendigt at være lige så opmærksom på hvor stor en mængde af disse vitamimer som et elektrolyttilskud indeholder.
 

Elektrolytters effekt på kroppen

Generelt spiller elektrolytter en afgørende rolle i mange vigtige funktioner i kroppen, og opretholdelse af korrekte niveauer af elektrolytter er afgørende for optimal sundhed og ydeevne.

Når vi mennesker sveder, så mister vi næringssalte – det som vi kalder for elektrolytter. Hvis ikke de mistede elektrolytter bliver erstattet, så vil musklerne efter få timers høj aktivitet (endnu mere i varmen) miste deres optimale ydeevne, hvilket ofte resulterer i kramper.

Bemærk: Ved indtag af elektrolyt-kosttilskud mindsker risikoen for disse punkter. Ubalance i din elektrolyt-balance kan påvirke kroppen på følgende vis:

  • Dehydrering: Elektrolytter er involveret i at regulere kroppens væskeniveauer, og ubalancer kan føre til dehydrering. Mangel på elektrolytter kan forårsage symptomer som tørst, mundtørhed, træthed og svimmelhed.
  • Muskelkramper: Elektrolytter er vigtige for muskelfunktionen. Ved ubalancer i elektrolytbalancen vil man eks. opleve at musklerne blive svage eller går i krampe. Dette kan påvirke atletisk præstation og krampetræk kan forårsage ubehag.
  • Nerve- og hjernefunktion: Elektrolytter er involveret i at overføre nerveimpulser i kroppen. Og ved ubalance kan nerve- og hjernefunktionen blive påvirket, hvilket kan forårsage symptomer som forvirring, irritabilitet og anfald.
  • Hjerterytme: Elektrolytter er afgørende for at opretholde en normal hjerterytme, og ubalancer kan forårsage uregelmæssige hjerteslag, hvilket kan være farligt. 
 

Elektrolytter til at supplere særlige tilfælde

Et tilskud af elektrolytter er ikke kun godt hvis du dyrker motion og sport. Har du eks. en maveinfektion med opkastninger eller diarré, så kan elektrolytter hjælpe med at undgå dehydrering og opretholde en god salt- og væskebalance. Lige såvel, kan det vil tilfælde være godt, hvis du får behandling med vanddrivende medicin, hvor du tisser meget.

Hvad kan man få elektrolytter fra?

Igennem eks. kosttilskud kan du få den mængde elektrolytter, kroppen har brug for. Der findes forskellige typer produkter med henblik på at indtage elektrolytter. 
 
Forhandlere af elektrolyt tilskud har oftest to forskellige typer elektrolyt produkter, så du kan indtage dine elektrolytter på to forskellige måder – Henholdsvis elektrolytpulver og elektrolyt tabletter.
 

Der er findes også fødevarer som er rige på elektrolytter og som kan være en god kilde til disse elektrolytter. Her er en række eksempler:

  • Kokosvand
  • Frugtsmoothies
  • Nødder
  • Vandmelonjuice
Indholdet af elektrolytter i disse fødevarer, er desværre ikke tilnærmelsesvis lige så stort som hvad du kan opnå igennem et tilskud med elektrolytter. Derfor, hvis din intention er at bruge elektrolytter til træning, så bør du kigge efter elektrolyt tabletter og energipulver med elektrolytter.
 
Lige netop elektrolyt tabletter og energipulver har vi fundet de bedste produkter. Tjek vores artikel og se de bedste her