Generelt set, så vurderes de bedste løbesko ud fra om løbeskoene har let vægt, stødabsorbering, støtte og om løbeskoene har en behagelig pasform.
Når du er på udkig efter de bedste løbesko, så er det vigtigste, at du forholder dig til din egen personlige oplevelse af løbeskoene.
Er du på udkig efter de nyeste og bedste løbesko? Vi har samlet de bedste løbesko på markedet i en løbesko test med fokus på især løbesko til dame og herre.
Størstedelen af de udvalgte bedste løbesko på listen findes både som løbesko til kvinder og herre. Vi også fundet plads i vores løbesko test til at inkludere de bedste løbesko til børn.
Hvordan de bedste løbesko er udvalgt
Når vi vurderer, hvilke løbesko som er de bedste løbesko på markedet, så har vi kigget på løbeskoene på en anderledes måde end hvad man umiddelbart vil tænke at man typisk vurderer de bedste løbesko.
Fremfor at hovedsageligt kigge på hvad løbeskoen kan og hvad løbeskoene gør godt, så fokuserer vi i stedet på de ting som løbeskoene ikke opfylder eller ikke gør så godt.
Vi har valgt denne udvælgelsesmetode til at vurdere de bedste løbesko, fordi at man ikke skal føle at løbeskoene er for tunge eller at man ikke kan ånde i dem – Så vil det ikke være de bedste løbesko.
Det er generelt idéen generelt for sko og fodtøj, da vi ønsker at finde sko som man ikke bemærker, fordi at skoene ikke er ubehagelige at have på, det hele spiller og skoene passer perfekt.
Det er samme princip der gør sig gældende for løberen, når man skal vælge de bedste løbesko. Enhver løber ønsker at finde et par løbesko som gør løbeturen upåklagelig og lettere.
Jo mere erfaren en løber du bliver, des bedre vil du vide hvilken egenskab som er vigtig for dig når du kigger efter de bedste løbesko til dig.
De bedste løbesko til dame og herre er udvalgt på baggrund af test og ekspertvurderinger.
Testresultater fra ekspert-løbemedier som har testet løbesko. Løbeskoene er er testet af testpaneler og mediernes læsere, som har bedømt løbeskoenes affjedring, komfort og pasform.
Løbeskoenes affjedring dækker over, hvor godt affjedringen i løbeskoene opleves og hvordan løbeskoene præsterer på forskellige typer underlag. Her kigges der også på om løbeskoene afgiver ekstra energi eller “bounce” i afsættet.
Løbeskoens pasform dækker over, hvorvidt skostørrelsen er retvisende, hvordan løbeskoen sidder på foden, er løbeskoen bred eller smal i pasformen?
Løbeskoenes komfort dækker over, hvordan fødderne føles efter en løbetur, hvordan løbeskoen er polstret indvendigt og vægten af løbeskoene.
Er der tale om lette løbesko eller vejer løbeskoene meget? Og helt overordnet vurderes det, hvordan løbeskoene føles at løbe med.
Sådan vælger du de bedste løbesko
Når det kommer til at løbe, så spiller flere parametre ind. Bevægeligheden af din krop, din vægt, underlaget du løber på og formen på dine fødder. Og især dine fødder og din unikke fodform betyder, at ingen løbesko ikke passer til enhver løber.
Det er vigtigt at du vælger et par gode løbesko som du kan løbe længere ture i uden løbeskoene føles ubehagelige at have på.
Derfor tilbyder flere webshops også prøveperiode, hvor at du kan sende løbeskoene retur, hvis du ikke er tilfreds og føler at det er den bedste løbesko til dig. Du skal vælge det par løbesko som du føler er de bedste til dig.
Hvis du løber længere distancer, så kan løbesko med ekstra stødabsorbering være en bedre og mere komfortabel løbesko for dig fremfor hurtige og lette løbesko.
Er du i tvivl om hvordan du vælger de bedste løbesko? Så er du havnet det rette sted.
I denne løbesko test artikel klæder vi dig på med vores ekspertise indenfor løb, så du kan træffe en beslutning om hvilke løbesko som er bedst til dit behov.
Derudover har vi samlet vores bud på de bedste løbesko i forskellige prisklasser, så din købsbeslutning bliver gjort en anelse lettere og mere håndgribelig.
Hvilke løbesko er de bedste til dame og herre?
MereSport.dk's Anbefaling - Bedste Nike løbesko, bedst i test
Asics Novablast Løbesko - Ocean Haze/Black
- Personligt løber jeg selv i Asics Novablast 3 - den bedste løbesko jeg har ejet.
- Testet hos Løbeshop - Anbefalet som bedste løbesko til asfalteret underlag
- Fås i flere farver, og du kan sagtens vælge en ældre og billigere model
- Lette løbesko: En af de hurtigste løbesko på markedet
MereSport.dk's anbefaling til kvinder - Bedste løbesko til dame
Asics Gel-Nimbus 23 løbesko dame - Testvinder
- Asics løbeskoene fås også herre og i andre farver
- Bedst i test løbesko hos Runnersworld
MereSport.dk's Value Pick - Bedste løbesko til prisen fra New Balance
New Balance Fuelcell Prism V2 - Sorte Løbesko
- Testvinder med prisen: "Best value" løbesko 2022 hos Runnersworld
- God løbesko til både dame og herre
MereSport.dk anbefaler - Bedste Hoka løbesko, bedst i test
Hoka Bondi X Hvide løbesko - Testvinder
- Carbonplade i mellemsålen, hvilket giver øget affjedring
- Vundet prisen "Best upgrade 2022" hos Runnersworld
- Løbesko fås både til dame og herre
MereSport.dk Premium Valg - Bedste løbesko til maraton, bedst i test
Nike Air Zoom Alphafly NEXT% Flyknit - Løbesko
- Carbonplade i mellemsålen, hvilket giver øget affjedring
- Vundet prisen "Bedst til maraton" hos Runnersworld
- Topmodel Nike løbesko - Hurtigste løbesko
MereSport.dk's Begyndervalg - Bedste Saucony løbesko
Saucony Løbesko - Testvindende løbesko
- Testvinder hos PriceRunner - bedste løbesko i test
- Løbesko fås både til dame og herre
- Sorte løbesko
MereSport.dk anbefaler sorte Nike løbesko - Bedste løbesko til børn
Nike Air Zoom Pegasus - Bedste til børn
- Bedst i test: "Best daily trainer", Hurtig løbesko til børn
- Løbeskoene fås også til piger og i flere farver
MereSport.dk anbefaler - Bedste Adidas løbesko til kvinder
Adidas UltraBOOST - løbesko til dame og herre
- Løbesko fås både til dame og herre
- Sorte løbesko
MereSport.dk anbefaler - Under Armour løbesko
Under Armour Flow Løbesko - Unikt design
Gå til forhandlerMereSport.dk anbefaler - Bedste Puma løbesko til prisen
PUMA Velocity Nitro - Sorte Løbesko
Gå til forhandlerVærd at vide om løbesko inden du køber
Løbeunderlag
Løbesko vægt
Hvilken løbestil har du?
I dag defineres ens løbestil ud fra, hvilken måde man pronerer på.
Pronation
Cirka 70 – 80 % af alle løbere har en løbestil kaldet pronation. Pronation vil sige, at din fod falder en smule indad, for hvert skridt når du lander.
Pronation er helt naturligt og vigtigt for at skåne kroppen. Pronation er kroppens måde at støddæmpe på.
Derfor findes der mange løbesko til pronation. Hvis din løbestil er pronation, så anbefales det at du sørger for at få de bedste forudsætninger til dine fødder, ved at vælger løbesko som er egnet til pronation.
Løbesko til pronation har ekstra støtte til anklen og langs inderkanten af løbeskoen, så dine skridt rettes op når du lander på foden. Hvor meget støtte du har behov i dine løbesko, afhænger af hvor meget du pronerer når du løber.
Man hører også om overpronation, hvilket egentlig bare en større grad af pronation, hvor foden og anklen falder ekstra meget indad når du løber.
Hvis du overpronerer, risikerer du at sætte af på storetåen i stedet for hele forfoden, hvilket kan være ekstra belastende for kroppen. Overpronation er mere udbredt iblandt kvinder end mænd grundet kvinders anatomi.
Overpronation er ikke farligt, men i takt med at du løbetræner i ustabile løbesko som ikke passer til din løbestil, så kan overpronation resultere i skader, især hvis man løber meget og løber længere distancer.
Løbeskader- og skavanker som smerter omkring knæet, skinnebensbetændelse og akillessenebetændelse ses ofte hos overpronerende løbere, som har større tendens til at få disse klassiske løbeskader.
Neutral løbestil
Omkring 20 % af alle løbere, altså hver 5. løber, betragtes at have en neutral løbestil. En neutral løbestil vil sige at du enten ikke ruller indad, med din hæl og tå, i afviklingen af dit skridt.
Som neutral løber pronerer du ikke og mangler derfor noget af kroppens naturlige stødabsorbering. Hvis din løbestil er neutral, så bør du vælge dine løbesko med fokus på løbeskoenes stødabsorbering og pasform.
Supination
Supination er en særlig løbestil som er langt fra lige så udbredt som pronation, da det siges at omkring 2 % af alle løbere har supination.
Ved supination lander man på ydersiden af foden i en supineret position. Har man tendens til oversupination, vil foden efter landing blive udaddrejet og måske helt på ydersiden af din fod.
Er man supinationsløber, så vil man ikke pronere, hvilket giver dig en dårligere støddæmpning når du løber. Derfor er det er det utroligt vigtigt for denne type løber, med en stabil neutral løbesko med meget god støddæmpning.
Stabiliteten og støddæmpningen i løbeskoen bør især være i toppen i den forreste del af foden, så den forhindrer at man supinerer længere udad.
En løbesko til overpronation vil for en løber med supination have den modsatte effekt og kan med stor sandsynlighed betyde løbeskader.
Løbeskoens hældrop / hældningen på løbeskoen
Løbeskoens hældrop beskriver forskellen inde i skoen mellem højden af hælen og forfoden. Løbesko med forskellige hældrops er udviklet til at løberen vil kunne fokusere mere på sin skridtafvikling med løbesko tilpasset til forskellige løbestile.
Løbesko med 10 – 12 mm drop er hvad man typisk ser iblandt løbesko. Med en højere hæl vil det føles mere naturligt at lande med hælen først.
Løbesko med et større hældrop er særligt gode til de løbere som lander på hælen, da der under hælen er ekstra meget støddæmpende materiale.
Der findes også løbesko med 6 mm drop, hvor at man har udlignet højdeforskellen i løbeskoen, hvilket egner sig til løbere som ønsker at lande længere fremme på foden.
Sidst findes der også løbesko med et 4 mm drop og lavere, som er mere flade i mellemsålen, hvilket egner sig til løbere som ønsker at lande på mere flad fod. Man giver afkald på en del komfort og støddæmpning. Til gengæld får man bedre føling med underlaget.
Nu hvor at du har læst om de bedste løbesko, så kunne det være at du var interesseret i at læse vores løbebånd test, hvor at vi har udvalgt de bedste løbebånd til hjemmebrug. Så kan du løbe indendøre derhjemme, lige når det passer dig.
Ønsker du at træne derhjemme, så bør du også overveje at investere i en romaskine, da du ved at træne på en romaskine træner stort set alle muskler i hele kroppen. Læs her vores guide til valg af bedste romaskine.
Løber du meget udendørs, så anbefaler vi at investere i et løbeur og hvis du løber du i varmen eller længere distancer, så bør du overveje at indtage elektrolytter for at tilføre salte og dermed opretholde din væskebalance, så du kan yde dit maksimale.
Eller ønsker du at indtage energi på dine lange løbeture, så anbefaler vi at have en energibar og en energi gel med i lommen eller i buksekanten på dine tights eller løbebukser.
Hvad du foretager dig efter en løbetur er utroligt vigtigt i forhold til din restitution. Døjer du med ømme ben når du løber, og ønsker du at behandler ømme ben, så bør du overveje at en massagepistol eller læse vores artikel om de bedste recovery boots, hvilket kan optimere din restitution markant, så du nemmere kan komme afsted og bedre vedligeholde din løbetræning.
Dyrker du andre sportsgrene, så har vi andre artikler om de bedste fodboldstøvler til sæsonstart, de bedste indendørs fodboldsko. Eller læs om vigtigheden af padel sko eller hvis du cykler, de bedste cykelsko.
Tilbehør til de bedste løbesko til dame, herre og børn
Nu har vi taget et kig på de bedste løbesko, hvorfor at det vil give mening at kigge nærmere på hvilket andet løbeudstyr som kan løbeturen hurtigere, lettere, mere motiverende og federe.
Herunder har vi udvalgt, hvad vi mener er det bedste løbeudstyr til at supplere de bedste løbesko. Vi har inkluderet det bedste løbeur, bedste løbebukser og løbejakke.
MereSport.dk's Must Have tilbehør - Track din løbetur med det bedste løbeur
Garmin Fenix 7x løbeur - Bedste Garmin løbeur
Gå til forhandlerMereSport.dk Anbefaler - Bedste løbetights til kvinder og herre
Fusion C3 Løbetights Unisex - Bedste løbetights
- Dansk producent FUSION - Førende beklædning indenfor løb og cykling
- Vi bruger selv FUSION løbetights og er vilde med dem
- De perfekte løbebukser til kvinder og herre
MereSport.dk Anbefaler - Bedste løbejakke til herre og kvinder
Fusion S1 Running Jacket - Bedste løbejakke
- Tynd og Åndbar, Vindtæt og vandafvisende løbejakke med lynlås og refleks
- Dansk producent FUSION - Førende beklædning indenfor løb og cykling
- Vi bruger selv FUSION løbejakke og er vild med at løbe i den
- FUSION løbejakken findes i flere forskellige farver
Test og ekspertkilder
Der ligger et stort arbejde bag artiklen. MereSport.dk har til formål at give dig en objektiv vurdering af produktkategorien og produkterne. Selvom vi er ekspert på området og løber mange kilometer i løbesko, så er det altid godt at være åben overfor andre ekspertkilder og mediers vurdering af produkterne – Med et kig på relevante danske og internationale test og ekspertkilder om emnet. Derfor henviser vi til følgende kilder som er anvendt i udarbejdelsen af artiklen.
FAQ - Ofte stillede spørgsmål
Hvis du er på udkig efter et par nye løbesko, så skal du vælge løbesko ud fra din løbestil og vælge en løbesko som giver dig stabilitet og den nødvendige støtte for din løbestil, til det underlag og de distancer som du tænker at løbe. Husk, at de bedste løbesko er de løbesko som gør din løbetur upåklagelig og lettere.
Når man snakker om løbesko, så betyder pronation at du løber på en specifik måde. Cirka 70 – 80 % af alle løbere har en løbestil kaldet pronation, hvor at din fod og din ankel falder en smule indad, når du lander. Bevægelsen er helt naturlig. Derfor findes der mange løbesko til pronation. For at få de bedste forudsætninger til dine fødder når du løber, så anbefales det, at du vælger et par løbesko som er egnet til pronation.
Løbesko til pronation har ekstra støtte til anklen og langs inderkanten af løbeskoen, så dine skridt rettes op når du lander. Hvor meget støtte du har behov for afhænger af hvor meget du pronerer.
I takt med at man bruger sine løbesko, så mister løbeskoene sin støddæmpning, fordi at de mange stød under løb trykker løbeskoen fladere. Derfor bør man skifte sine løbesko i tide hvis man vil undgå skader. Det siges, at løbesko holder til ca. 1.000 km. inden at man skal skifte dem. Du bør derfor ideelt set udskifte dine løbesko efter 1 års tid, hvis du løber meget.
Løbesko skal sidde godt på dine fødder og løbeskoene skal føles komfortable at have på – Hverken for stramme eller for løse, men med en perfekt pasform. Som tommelfingerregel, så skal du i dine løbesko have cirka 0,5 cm luft foran din længste tå og gerne 1,0 cm. Dette er fordi at når du løber, så udvider dine fødder sig en smule. Derfor anbefales det af løbeeksperter, at du køber dine løbesko et halvt til et helt nummer større end din normale skostørrelse. Derudover, så er løbesko generelt små i størrelserne, så du bør vælge løbesko i et halvt til et helt nummer større end dine hverdagssko.