Mountainbike test 2024 – Top 10 bedste mountainbikes

Mountainbike test 2023 - Top 5 bedste MTB til prisen, Mountainbike test, bedste mtb, bedste mountainbike, dame mountainbike, herre mountainbike, mountainbike mærker, begynder mountainbike, billig mountainbike, Cannondale, Scott, Specialized, TREK, Giant, Jensen, disc, carbon mtb, aluminium, mtb affjedring, støddæmpende, komfort, dropper post sadel, størrelse, trail, cykling i skoven, terræn

Den bedste mountainbike skaber en ubeskrivelig køreglæde i mountainbike sporet, i skoven eller ved terrænkørsel. Hvis du ønsker de bedste mountainbikes, så findes der massere af gode muligheder, med flere forskellige typer af mountainbikes i flere prisklasser.

Selvom du måske tænker at mountainbikes virker enkle, så er der flere ting du bør overveje, hvis du ønsker den bedste mountainbike til at dække netop dit behov. Med et væld af muligheder på markedet kan det være overvældende at finde frem til den rette og bedste mountainbike.

Her i vores omfattende og guidende mountainbike test – til valg af den bedste mountainbike, klæder vi dig på til at vælge den rette mountainbike til dit behov. Uanset om du er erfaren i skovens mtb-spor eller nybegynder, er det vigtigt at vælge en mountainbike, der passer til dine behov og præferencer. 

MereSport's Value Pick

Giant Stance 29 2 2023, Giant mtb, Mountainbike test 2023 - Top 5 bedste MTB til prisen, Mountainbike test, bedste mtb, bedste mountainbike, dame mountainbike, herre mountainbike, mountainbike mærker, begynder mountainbike, billig mountainbike, Cannondale, Scott, Specialized, TREK, Giant, Jensen, disc, carbon mtb, aluminium, mtb affjedring, støddæmpende, komfort, dropper post sadel, størrelse, trail, cykling i skoven, terræn, sort mountainbike
Giant Stance 29 2 MTB

MereSport's Anbefaling

Specialized Epic Comp

MereSport's Premium Valg

Specialized EVO Expert

En mountainbike (også kaldet mtb) er en robust cykel designet til at kunne køre i ujævnt terræn og på udfordrende stier og nedad mountainbike spor. En mountainbike er specielt konstrueret til at give dig stabilitet, kontrol og komfort igennem dens affjedring, uanset hvilket terræn du cykler i – Om det er skovveje, bumpede marker eller grusstier, nedad vilde mountainbike spor i høj fart eller alt andet off-road. Mountainbikes er populære blandt ryttere, der ønsker at udforske naturen, prøve kræfter med teknisk kørsel og nyde spændingen ved downhill- og cross-country-kørsel.

Samtidigt, så har en mountainbike typisk mange gear og flere gear sammenlignet med en racercykel til landevejscykling eller gravel cykel. Mountainbikes har flere gear og flere lavere gear, da du skal kunne klatre op ad selv de stejle stigninger eller skråninger i alt slags terræn, og at have mange gear er utroligt vigtigt for at kunne træde pedalerne rundt på selv de ekstra stejle procenter når du kører terrænkørsel på din mtb.

I denne artikel vil vi guide dig gennem vigtige faktorer, du skal overveje, når du vælger en mountainbike. Vi vil se på de forskellige typer mountainbikes, herunder cross-country mountainbike, fullsuspension mountainbike og trail mountainbikes, og hvordan deres forskellige specifikationer og egenskaber påvirker køreoplevelsen. Vi vil også gå i dybden med de vigtigste komponenter for en mountainbike, som mountainbikens geargruppe, affjedring og bremser, hvilket er afgørende for at få den bedste køreoplevelse, komfort og kontrol på din mountainbike i sporet.

Vi udforsker de forskellige rammematerialer og størrelser af mountainbikes, og hvordan de påvirker komforten og din håndtering af mtb’en. Og så giver vi dig tips til at finde den rette pasform og størrelse, så du finder en mountainbike passende til dine individuelle behov.

Uanset om du er en passioneret bjergrytter eller ønsker at dykke ned i den spændende verden af mountainbiking, vil vores mountainbike test guide dig omkring de nødvendige oplysninger og give dig indsigt i mountainbikes, til at kunne træffe en informeret beslutning om, hvilken mountainbike der passer bedst til dig.

Så lad dig udforske mulighederne, føle suset og opdage den ultimative mountainbike, der vil tage dig på eventyr uden grænser i alt slags terræn.

Mountainbike test – Fordele ved en mountainbike

Mountainbikes åbner op for en række fordele og oplevelser for ryttere. Nogle af fordelene ved at vælge en mountainbike inkluderer:

 • Terrængående evner: Mountainbikes er bygget til at håndtere forskellige terrænforhold og ujævnheder. Du kan udforske bjergstier, skovveje og off-road-stier uden at bekymre dig om cyklens ydeevne.
 • Stabilitet og kontrol: Mountainbikes har bredere dæk, affjedringssystemer og solid konstruktion, der giver dig øget stabilitet og kontrol, når du kører på ujævnt terræn.
 • Adrenalinfyldt kørsel: Med en mountainbike kan du nyde spændingen ved downhill-kørsel, hop, sving og teknisk kørsel. Det giver dig mulighed for at udfordre dig selv og forbedre dine færdigheder som rytter.
 • Naturoplevelser: Mountainbikes åbner op for fantastiske naturoplevelser, da du kan udforske stier og områder, der er sværere at nå med andre cykeltyper. Du kan opleve smukke landskaber og komme tættere på naturen.

Typer af mountainbikes

Der er forskellige typer mountainbikes, der er specialiserede til forskellige kørselsformål. Trail mountainbikes er alsidige og velegnede til forskellige terræn. Cross-country mountainbikes er lette og hurtige. Downhill mountainbikes er bygget til hurtig nedkørsel. Enduro mountainbikes er en kombination af trail og downhill. Identificer dit primære kørselsformål og vælg en type, der passer bedst til dig.

 • Der er forskellige typer mountainbikes, der er specialiserede til forskellige kørestilarter og terræn. Her er de mest almindelige typer:
 • Trail mountainbikes: Disse er alsidige og velegnede til en bred vifte af terræn. De er designet til at klare både op- og nedkørsler og giver en god balance mellem komfort og ydeevne.
 • Cross-country mountainbikes: Disse er lette og hurtige cykler, der er designet til at konkurrere i cross-country-løb. De er perfekte til hurtige stier og længere ture, hvor effektivitet og hastighed er vigtige.
 • Downhill mountainbikes: Disse er tunge og robuste cykler, der er bygget til hurtig nedkørsel på tekniske og stejle stier. De har lang affjedring og kraftige bremser til at håndtere de udfordringer, der er forbundet med downhill-kørsel.
 • Enduro mountainbikes: Disse cykler er en kombination af trail og downhill mountainbikes. De er velegnede til teknisk terræn og aggressive kørselsforhold, hvor du har brug for både ydeevne på opkørsler og nedkørsler.

Hvad skal du være opmærksom på når du køber mountainbike

Når du køber en mountainbike, er der flere faktorer, du skal være opmærksom på. Her er nogle vigtige overvejelser:
 
 • Stelstørrelse: Vælg en mountainbike med den rigtige stelstørrelse til din kropshøjde og kropsbygning. Vælger du den korrekte størrelse mountainbike, så forbedrer du din komfort og kontrol på din mtb.
 • Kørestil og disciplin: Overvej hvilken type terræn og kørestil du primært vil bruge mountainbiken til. Der er forskellige typer mountainbikes, der er designet til specifikke discipliner som cross-country, trail, enduro og downhill. Hver mountainbike disciplin kræver forskellige specifikationer af cyklerne, så mountainbiken er tilpasset til det specifikke terræn som der køres i, og til din kørestil – eks. hvis du ønsker at kunne hoppe på din mountainbike, så vil en mountainbike med god affjedring være det bedste valg for dig.
 • Rammemateriale: Mountainbikes kan være lavet af forskellige materialer, det mest almindeligt er aluminium og de dyrere og bedste mountainbikes er lavet af carbonfiber som er et lettere materiale. Hvert materiale har sine egne fordele og ulemper, herunder vægt, stivhed og holdbarhed. Vælg en mountainbike med en ramme af det materiale, der passer bedst til dit budget og køreformål.
 • Affjedring: Mountainbikes kan have for- eller fuldaffjedring. Fuldt affjedrede cykler er bedre til teknisk terræn og downhill-kørsel, mens hardtail-cykler (med affjedring kun foran i forgaflen) er mere effektive på opkørsler og er lettere. Overvej om du har brug for en fuldt affjedret mountainbike (med både forgafler og bagdæmper) eller en hardtail (kun med forgafler). Fuldt affjedrede mountainbikes giver bedre komfort og kontrol på tekniske og ujævne spor, mens hardtails er lettere og mere effektive på glatte og jævne overflader.
 • Hjulstørrelse: Mountainbikes kommer typisk med hjulstørrelsen 29 tommer eller også hjulstørrelser 26 eller 27,5 tommer. Mindre hjul er normalt mere manøvredygtige og velegnede til tekniske stier, mens større hjul ruller bedre over forhindringer og giver en bedre stabilitet og komfort ved højere fart.
 • Komponenter: Tjek komponenterne på en mountainbike – Her skal du være særligt opmærksom på bremser, hvilken geargruppe og hjul mtb’en har. Kvalitetskomponenter giver dig en bedre køreoplevelse, øget fart, komfort og pålideligheden på cyklen. Du bør også overveje antallet af gear at du har passende gear til varierende terræn.
 • Bremser: Vær opmærksom på bremsetypen. Hydrauliske skivebremser er normalt mere kraftfulde og pålidelige end mekaniske skivebremser eller fælgbremser.
 • Geargruppe: Mountainbikes har typisk mange gear, hvilket giver dig mulighed for at håndtere både stejle opkørsler og hurtige nedkørsler. Vælg en geargruppe som passer til dit kørebehov og terræn, med en af de bedste mountainbike geargrupper opnår du en bedre køreglæde.
 • Budget: Fastlæg et budget for din mountainbike. Prisen kan variere betydeligt afhængigt af mærke, kvalitet og specifikationer. Identificer dit budgetområde og sørg for at få mest muligt for pengene.
Hvis du ønsker at se udvalget af mountainbikes i forskellige prisklasser, så kan du tilgå udvalget af herre og dame mountainbikes fra mærker som Specialized, Scott, Cannondale, Trek, Bianchi eller de billigere MTB mærker som Principia, Cube, Marin – Se udvalget af mountainbikes her hos Cykelexperten, Cykelpartner og Cykelshoppen.

MereSport.dk's Anbefaling - Bedste mountainbike fra Specialized

Specialized Epic Comp 2023 Mountainbike

 • Full carbon mountainbike med fullsuspension affjedring og skivebremser
 • Geargruppe: SRAM GX Eagle, 12-speed

Specialized Epic Comp, Specialized mtb, Mountainbike test 2023 - Top 5 bedste MTB til prisen, Mountainbike test, bedste mtb, bedste mountainbike, dame mountainbike, herre mountainbike, mountainbike mærker, begynder mountainbike, billig mountainbike, Cannondale, Scott, Specialized, TREK, Giant, Jensen, disc, carbon mtb, aluminium, mtb affjedring, støddæmpende, komfort, dropper post sadel, størrelse, trail, cykling i skoven, terræn, sort mountainbike

Gå til forhandler

MereSport.dk's Premium Valg - Bedste mountainbike i topklassen

Specialized Stumpjumper EVO Expert 2023

 • Testvinder - Bedste trail mountainbike i 2023 hos Bikeradar
 • Carbon mountainbike med elektronisk geargruppe: SRAM GX Eagle AXS
 • Fullsuspension affjedring og skivebremser, 12-speed

Specialized Stumpjumper EVO Expert 2023, Specialized mtb, Mountainbike test 2023 - Top 5 bedste MTB til prisen, Mountainbike test, bedste mtb, bedste mountainbike, dame mountainbike, herre mountainbike, mountainbike mærker, begynder mountainbike, billig mountainbike, Cannondale, Scott, Specialized, TREK, Giant, Jensen, disc, carbon mtb, aluminium, mtb affjedring, støddæmpende, komfort, dropper post sadel, størrelse, trail, cykling i skoven, terræn, sort mountainbike

Gå til forhandler

MereSport.dk's Value Pick - Bedste mountainbike til prisen, Giant mtb

Giant Stance 29 2 2023 Mountainbike

 • Aluminium mountainbike med hydrauliske skivebremser
 • Geargruppe: Shimano Deore M4100, med 10 gear

Giant Stance 29 2 2023, Giant mtb, Mountainbike test 2023 - Top 5 bedste MTB til prisen, Mountainbike test, bedste mtb, bedste mountainbike, dame mountainbike, herre mountainbike, mountainbike mærker, begynder mountainbike, billig mountainbike, Cannondale, Scott, Specialized, TREK, Giant, Jensen, disc, carbon mtb, aluminium, mtb affjedring, støddæmpende, komfort, dropper post sadel, størrelse, trail, cykling i skoven, terræn, sort mountainbike

Gå til forhandler

MereSport.dk Anbefaler - Bedste billige mountainbike, Trek mtb

Trek Marlin 7 Mountainbike til begynder

 • Aluminium mountainbike med indvendig kabelføring - vejer 13.7 kg
 • En god begynder mountainbike som fås i flere farver
 • Geargruppe: Shimano Deore med 10 gear

Trek Marlin 7, Trek mtb, Mountainbike test 2023 - Top 5 bedste MTB til prisen, Mountainbike test, bedste mtb, bedste mountainbike, dame mountainbike, herre mountainbike, mountainbike mærker, begynder mountainbike, billig mountainbike, Cannondale, Scott, Specialized, TREK, Giant, Jensen, disc, carbon mtb, aluminium, mtb affjedring, støddæmpende, komfort, dropper post sadel, størrelse, trail, cykling i skoven, terræn, sort mountainbike

Gå til forhandler

MereSport.dk Anbefaler - Bedste dame mountainbike, dame mtb fra Giant

Giant Liv Embolden 1 Mountainbike

 • Aluminium Mountainbike med 120 mm FlexPoint Fullsuspension
 • Hydrauliske skivebremser, 12 gear og SRAM SX Eagle geargruppe
 • Dropper post saddelpind, 29" tubeless hjulsæt
  Bedste dame mountainbike, kvinde mtb, Giant Liv Embolden 1 2023, Giant mtb, Mountainbike test 2023 - Top 5 bedste MTB til prisen, Mountainbike test, bedste mtb, bedste mountainbike, dame mountainbike, herre mountainbike, mountainbike mærker, begynder mountainbike, billig mountainbike, Cannondale, Scott, Specialized, TREK, Giant, Jensen, disc, carbon mtb, aluminium, mtb affjedring, støddæmpende, komfort, dropper post sadel, størrelse, trail, cykling i skoven, terræn, sort mountainbike
Gå til forhandler

MereSport.dk Anbefaler - En af de bedste mountainbikes fra Trek

Trek Fuel EX 8 Gen 5 Mountainbike

 • Aluminium Trek mountainbike med indvendig kabelføring
 • Hydraulisk Shimano skivebremse, Float EVOL luftaffjedring
  Trek Fuel EX 8 Gen 5, Trek mtb, Mountainbike test 2023 - Top 5 bedste MTB til prisen, Mountainbike test, bedste mtb, bedste mountainbike, dame mountainbike, herre mountainbike, mountainbike mærker, begynder mountainbike, billig mountainbike, Cannondale, Scott, Specialized, TREK, Giant, Jensen, disc, carbon mtb, aluminium, mtb affjedring, støddæmpende, komfort, dropper post sadel, størrelse, trail, cykling i skoven, terræn, sort mountainbike
Gå til forhandler

MereSport.dk Anbefaler - Bedste mountainbike til børn, Mtb til dreng og pige

Scott Scale 24" disc - Mountainbike til børn

 • Aluminium mountainbike til børn med disc skivebremser og vægt 12 kg.
 • Geargruppe: Shimano RD-TX800 Tourney med 8 gear
  Scott Scale 24" disc, Bedste mountainbike til barn, børne mtb, mountainbike til dreng, mountainbike til pige, 10 år, 8 år, 9 år , Giant mtb, Mountainbike test 2023 - Top 5 bedste MTB til prisen, Mountainbike test, bedste mtb, bedste mountainbike, dame mountainbike, herre mountainbike, mountainbike mærker, begynder mountainbike, billig mountainbike, Cannondale, Scott, Specialized, TREK, Giant, Jensen, disc, carbon mtb, aluminium, mtb affjedring, støddæmpende, komfort, dropper post sadel, størrelse, trail, cykling i skoven, terræn, sort mountainbike
Gå til forhandler

MereSport.dk Anbefaler - Bedste begynder mountainbike, Cannondale mtb

Cannondale Trail 7 2023 Mountainbike

 • Aluminium hardtrail mountainbike med 18 gear og skivebremser
 • Stor værdi for pengene - En af de bedste begynder mountainbikes
  Cannondale Trail 7 2023, Cannondale mtb, bedste begynder mountainbike, billig mtb, Mountainbike test 2023 - Top 5 bedste MTB til prisen, Mountainbike test, bedste mtb, bedste mountainbike, dame mountainbike, herre mountainbike, mountainbike mærker, begynder mountainbike, billig mountainbike, Cannondale, Scott, Specialized, TREK, Giant, Jensen, disc, carbon mtb, aluminium, mtb affjedring, støddæmpende, komfort, dropper post sadel, størrelse, trail, cykling i skoven, terræn, sort mountainbike
Gå til forhandler

MereSport.dk Anbefaler - Bedste Canyon mountainbike til trail, Canyon mtb

Canyon Lux Trail CF 7 Mountainbike

 • Mtb med perfekt balance af klatreeffektivitet samt nedkørselsperformance
 • Carbon cross-crountry mountainbike - Vejer 11,76 kg.
  Canyon Lux Trail CF, Carbon moutainbike, mountainbike i carbon, Cross-country mountainbike, Canyon mtb, Mountainbike test 2023 - Top 5 bedste MTB til prisen, Mountainbike test, bedste mtb, bedste mountainbike, dame mountainbike, herre mountainbike, mountainbike mærker, begynder mountainbike, billig mountainbike, Cannondale, Scott, Specialized, TREK, Giant, Jensen, disc, carbon mtb, aluminium, mtb affjedring, støddæmpende, komfort, dropper post sadel, størrelse, trail, cykling i skoven, terræn, sort mountainbike
Gå til forhandler

MereSport.dk Anbefaler - Bedste e-mountainbike til kvinde og mand

Scott Contessa Genius eRIDE 910 - Elektrisk

 • Aluminium fullsuspension e-mountainbike med centermotor og skivebremser
 • Geargruppe: SRAM NX Eagle / 12 Speed - Maks hastighed: 25 km/t
  Scott Contessa Genius eRIDE 910, Bedste elektroniske mountainbike, bedste e-mountainbike, bedste elektriske mtb, Scott mtb, Mountainbike test 2023 - Top 5 bedste MTB til prisen, Mountainbike test, bedste mtb, bedste mountainbike, dame mountainbike, herre mountainbike, mountainbike mærker, begynder mountainbike, billig mountainbike, Cannondale, Scott, Specialized, TREK, Giant, Jensen, disc, carbon mtb, aluminium, mtb affjedring, støddæmpende, komfort, dropper post sadel, størrelse, trail, cykling i skoven, terræn, sort mountainbike
Gå til forhandler

Hardtail eller fuldaffjedring – Mountainbike test

Beslutningen mellem en hardtail mountainbike (kun foraffjedring) og en fuldaffjedret mountainbike afhænger af dit køreformål og præferencer. Hardtail mountainbikes er ofte mere effektive når du kører opad bakke, lettere at vedligeholde og koster mindre end fuldaffjedrede mountainbikes. En fuldaffjedrede mountainbike giver dig bedre kontrol og komfort i teknisk terræn, og er ideelle til downhill-kørsel i diverse mtb spor og hårdere stier. Med en fuldaffjedret mtb vil du også kunne hoppe mere på din mountainbike, da du med affjedringen mindsker stød ved landing. Om du skal vælge en hardtrail mountainbike eller en fuldaffjedret mountainbike, afhænger af dine overvejelser i forhold til hvor du vil køre på mtb, hvor du vil køre og terrænet du kører i – Og selvfølgelig hvor stort et budget du har sat af til en mtb og hvor meget du kommer til at bruge din mountainbike.

Bedste stel materiale til mountainbike

Stelmaterialet påvirker vægt, stivhed og holdbarhed af mountainbiken. Aluminium er det mest almindelige og er prisvenligt billigere, samtidigt har en aluminium mountainbike god styrke og stivhed. En mountainbike i carbonfiber (carbon moutainbike) er lettere (vejer mindre), giver bedre vibrationsdæmpning og har en større stivhed, hvilket gør det mere optimalt at kunne overføre mere fart til cyklen. Men en carbon mountainbike er også dyrere end en alu mountainbike. Vælg et stelmateriale for din mountainbike baseret på dine behov og præferencer for vægt, stivhed, komfort og budget.

Mountainbike geometri

Mountainbikegeometri er udformningen af en cykels ramme og komponenter. Geometrien påvirker dens køreegenskaber og pasform. Typisk har mountainbikes en stejl hovedrørsvinkel, hvilket giver hurtig respons idet du styrer cyklen, og en slak sadelrørsvinkel for at forbedre effektivitet når du klatrer på stejle bakker og for at give dig øget stabilitet ved nedkørsler. Toprørslængden på en mountainbike kan variere og er med til at påvirke den stilling du kører med på din mountainbike. 

Stelhøjden på en mountainbike refererer til afstanden fra krankboksen, hvor pedalarme og krankboksaksel er placeret, til øverste rør på cyklens stel. Stelhøjden spiller en vigtig rolle i forhold til, hvor nemt det er at stige på og af cyklen. Fremlænningen bidrager til stabilitet ved høj hastighed.

Mountainbike hjulstørrelse – Hvad skal jeg vælge?

Hjulstørrelsen påvirker cyklens køreegenskaber. 29-tommer hjul ruller bedre over ujævnt terræn, giver bedre stabilitet og bevare momentum. 27,5-tommer hjul er mere manøvredygtige, velegnede til teknisk kørsel og kan tilbyde bedre acceleration. Vælg hjulstørrelse baseret på terrænet, kørestil og personlige præferencer.

Hvilken størrelse mountainbike har jeg brug for?

Stelstørrelsen af din mountainbike er vigtig for en behagelig kørestilling, kontrol, dit pedaltråd og kraftoverførsel på cyklen. Valg af den rigtige størrelse mountainbike er afgørende for at opnå en behagelig kørestilling, kontrol og effektivitet.

Der findes generelle retningslinjer for valg af den rette størrelse mountainbike som baserer sig på din højde, men pasform er individuel ud fra din højde, benlængde og hvor aggressivt du ønsker at sidde på cyklen. Vælg den størrelse mountainbike, der giver dig en behagelig og afbalanceret kørestilling.

Guide til mountainbike geargruppe

Shimano geargrupper til mountainbike

Er du i tvivl om kvaliteten på Shimanos geargrupper, så kommer de her i prioriteret rækkefølge, med de bedste grupper øverst.

 1. Shimano XTR DI2 (Elektronisk)
 2. Shimano XTR
 3. Shimano Saint
 4. Shimano Deore XT DI2 (Elektronisk)
 5. Shimano Deore XT
 6. Shimano SLX
 7. Shimano ZEE
 8. Shimano Deore LX (Touring)
 9. Shimano Alivio
 10. Shimano Acera
 11. Shimano Altus
 12. Shimano Tourney

XTR er toppen af Shimanos MTB geargrupper og findes både i en mekanisk og elektronisk udgave (Di2). XTR gruppen anvendes ofte af professionelle ryttere, som ikke går på kompromis med kvaliteten på deres komponenter – og særligt komponenternes vægt.

SRAM geargrupper til mountainbike

Er du i tvivl om kvaliteten på SRAM’s geargrupper, så kommer de her i prioriteret rækkefølge, med de bedste grupper øverst.

 1. SRAM XX1 Eagle AXS (Elektronisk)
 2. SRAM XX1 Eagle
 3. SRAM XX1
 4. SRAM XX
 5. SRAM X01 Eagle AXS (Elektronisk)
 6. SRAM X01 Eagle
 7. SRAM X01
 8. SRAM X0
 9. SRAM EX1
 10. SRAM X1
 11. SRAM GX Eagle
 12. SRAM GX
 13. SRAM NX Eagle
 14. SRAM NX
 15. SRAM X9
 16. SRAM X7
 17. SRAM X5

Hvor meget affjedrings vandring har jeg brug for

Affjedrings vandringen bestemmer cyklens evne til at absorbere stød og ujævnheder. Hvis du primært kører på jævnt terræn og lettere stier, kan en cykel med 100-120 mm affjedrings vandring være tilstrækkelig. Hvis du kører mere teknisk terræn eller downhill, kan du overveje cykler med 140-160 mm eller mere. Juster vandringen baseret på terræn, kørselsstil og personlige præferencer.

Mountainbike test 2023 - Top 5 bedste MTB til prisen, Mountainbike test, bedste mtb, bedste mountainbike, dame mountainbike, herre mountainbike, mountainbike mærker, begynder mountainbike, billig mountainbike, Cannondale, Scott, Specialized, TREK, Giant, Jensen, disc, carbon mtb, aluminium, mtb affjedring, støddæmpende, komfort, dropper post sadel, størrelse, trail, cykling i skoven, terræn
 

Dame mountainbikes / dame mtb

Mange producenter tilbyder specifikke dame mountainbikes, der er designet med hensyn til kvinders kropsmekanik og anatomiske forskelle. Mountainbikes til kvinder har ofte en tilpasset geometri, smallere saddel, kortere styr, smallere håndtag og justeringer i affjedringen for at imødekomme kvinders behov for komfort og præstation. Det kan være en god idé for kvindelige ryttere at overveje en dame mountainbike, da en dame mtb den kan give dig en bedre pasform og mere behagelig kørsel end en herre mountainbike.

Pris for mountainbikes / mtb

Priserne på mountainbikes varierer meget afhængigt af kvalitet, komponenter og mærke. Generelt kan du forvente at betale mellem 10.000 og 30.000 kr. for en mountainbike af god kvalitet – alt afhængigt af hvilken type mountainbike som passer til dit behov. Det er vigtigt at finde en mountainbike, der passer til dit budget, samtidig med at du sikrer, at den har de nødvendige funktioner og egenskaber til at opfylde dine ønsker og behov.

Billigge mountainbikes (ca. 3.000 kr. – 8.000 kr.): En billig mountainbike egner sig til begyndere og dem, der ønsker at prøve at køre på mountainbike uden at investere for meget. En billig mountainbike har mere enkle komponenter og basis affjedringssystemer som ikke kan klare alt slags terræn og vilde hop. Billige mountainbikes er fremstillet i aluminium eller mindre kvalitetsstål.

Mountainbikes i mellemklassen (ca. 10.000 kr. – 30.000 kr.): Mountainbikes i den mellem prisklasse tilbyder bedre komponenter, letvægtsmaterialer, det er muligt at få en carbon mountainbike, og bedre og mere avancerede affjedringssystemer. Denne prisklasse af mountainbikes egner sig til mere erfarne som ønsker en af de bedste mountainbikes og få god værdi for pengene med en mere pålidelig og holdbar mountainbike fra et af de anerkendte mountainbike mærker, som egner sig til terrænkørsel og alle slags mountainbike spor i de danske skove. Mountainbikes i denne prisklasse er også et godt valg til begynderen som ønsker en af de bedste begynder mountainbike af bedre kvalitet end de billige begynder mountainbikes.

High-end mountainbikes (ca. 30.000 kr. – 60.000 kr. og derover): De bedste mountainbikes på markedet findes i denne prisklasse, så her findes topmodellerne af mountainbikes fra anerkendte mtb mærker. De bedste mountainbikes har førsteklasses komponenter, carbon mountainbikes som er lettere, med den nyeste teknologi og mere avancerede affjedringssystemer. De dyreste og bedste mountainbikes er designet til seriøse mountainbikere og professionelle, der har behov for den bedste mest pålidelige mountainbike, dem som ikke går ned på det bedste udstyr.

Hvordan vælger jeg en mountainbike ud fra prisen?

Prisen på mountainbikes varierer afhængigt af komponentkvalitet, mærke og materialer. Sæt et budget og overvej, hvad dine behov er og evt. hvilke kompromiser du er villig til at foretage. Generelt vil dyrere mountainbikes være fremstillet af letvægtsmaterialer, carbon mountainbike, bedre komponenter og avancerede funktioner. Identificer hvilke funktioner som er vigtigst for dig og de komponenter som er vigtige for at dække dine behov, så du kan vælge den bedste mountainbike til dig og din kørestil – som også passer til dit budget.

Mountainbike mærker / mtb mærker

Valget af den bedste mountainbike afhænger af dine individuelle præferencer, kørestil og budget. Der er mange fremragende mountainbike-mærker og modeller på markedet. Her er nogle populære mountainbike-mærker, der er kendt for deres kvalitet og ydeevne:
 • Specialized mountainbike: Specialized er anerkendt for deres innovative design og høj kvalitet. De tilbyder et bredt udvalg af mountainbikes til forskellige discipliner, herunder cross-country, trail, enduro og downhill.
 • Scott mountainbike: Scott er en anerkendt cykelproducent, der tilbyder et bredt udvalg af mountainbikes. Deres mountainbikes er kendt for deres kvalitet, innovative teknologi og design. Scott producerer cykler til forskellige kørestilarter og terræn, herunder trail, cross-country, enduro og downhill.
 • Trek mountainbike: Trek er et velrenommeret mærke med et bredt udvalg af mountainbikes, der spænder fra begynderniveau til professionel brug. De er kendt for at kombinere innovation, holdbarhed og komfort i deres cykler.
 • Canyon mountainbike: 
 • Canyon er en anerkendt tysk cykelproducent, der er kendt for deres højkvalitets mountainbikes, deres innovative design, avancerede teknologi. De tilbyder et bredt udvalg af mountainbikes til forskellige kørestilarter og terræn, herunder trail, cross-country, enduro og downhill.
 • Giant mountainbike: Giant er en globalt anerkendt producent, der producerer et bredt udvalg af mountainbikes til alle niveauer af ryttere. De er kendt for deres kvalitet, pålidelighed og gode pris-ydelsesforhold.

Hvad skal jeg ellers bruge for at komme i gang med mtb?

Ud over mountainbiken skal du have passende sikkerhedsudstyr som hjelm, handsker og beskyttelsesudstyr efter behov – Det kunne være et rygskjold. Overvej også at investere i en vandflaskeholder, cykelværktøj, dækpumpe og eventuelt cykelcomputer til at måle dine præstationer. Vurder dine behov og anskaf det nødvendige udstyr for en optimal cykeloplevelse. 
 

Vedligeholdelse af mountainbike – Hvordan vedligeholder man mtb?

Regelmæssig vedligeholdelse er vigtig. Sørg for at rengøre og smøre kæden, justere gear og bremser, inspicere affjedringen og sørge for korrekt dæktryk. Det anbefales også at få en årlig service hos en professionel cykelmekaniker.
 
Planlægger du at køre på mountainbike før solopgang eller efter solnedgang, så bør du læse vores guide til valg af de bedste cykellygter, hvor vi også giver vores bud på den bedste lygte til mtb – Med de bedste cykellygter til mountainbike kan du forlænge din træningshorizont ved at kunne køre mtb udenfor timerne med dagslys. Derudover opnår du med de bedste mtb lygter større sigtbarhed og sikkedhed ved at andre ryttere kan se dig på lang afstand i skoven..
 
Nu hvor at du har læst vores mountainbike test, så kunne det være at du også skulle undersøge mountainbike-udstyr. Mangler du også nyt cykeltøj, så bør du læse vores guide om det bedste cykeltøj eller helt specifikt cykelbukser – egnet både til mountainbike, landevejscykling og gravel. 
 
Og har du interesse for gravelcykling og landevejscykling, så tjek vores guides til valg af den bedste bedste gravel cykelbedste racercykel og carbon hjul samt dæk.
 
Ønsker du en motor på din mountainbike? Der findes elektriske mountainbikes, hvor at du få assistance til de hårde stigninger, så du for alvor kan nyde nedkørslerne i sporene. Hvis du er interesseret i en el mtb, så bør du læse vores guide til de bedste elcykler.
 
Her på siden finder du også en guide til at vælge den bedste citybike.
 
Er du på udkig efter cykeludstyr hvor at vi har test-guides til køb af cykelcomputercykelhjelmcykelskoOg ønsker du at forlænge cykelsæsonen om vinteren, så har vi artikler om de bedste cykeljakkerbedste cykelhandsker, eller hvis du ønsker at cykle indendørs, så har vi en guide til at vælge den bedste hometrainer til indendørs træning, så du kan forlænge vintersæsonen ved eks. at køre Zwift og BKOOL.  du kan for alvor dele vores passion for cykling, om så det er indenfor eller udendøre.
 
En mountainbike er også oplagt til bikepacking. Ønsker du at bruge din mountainbike til bikepacking og cykeleventyr, så har vi skrevet en guide til valg af de bedste bikepacking tasker. I denne guide går vi i dybden med hvilke bikepacking tasker du skal bruge, hvad du skal være opmærksom på inden du køber tasker til bikepacking og henviser til vores bud på de bedste bikepacking tasker – Du kan læse mere her.
 
På MereSport finder du også artikler om energiprodukter og kosttilskud som henvender sig specifikt til at dyrke sport og indtage energi når du cykler. Du kan bl.a. gøre dig klogere på hvorfor din væskebalance og elektrolytter er så vigtigt når du cykler – Her finder du artiklen: elektrolytter bedst i test. Og har du brug for et hurtigt boost af energi, så kan du nemt og hurtigt indtage en energibar eller en energi gel – Vi har testet både energibarer, såvel som gels og har fundet frem til de bedste energi geler. 
 
Du kan også læse vores artikler om produkter til restitution og selvbehandling, så du nemt og helt på egen hånd kan behandle og massere dine muskler efter træning på cyklen – Dette kan du gøre med de bedste kompressionsstøvler eller en massagepistol.

Test og ekspertkilder

Der ligger et stort arbejde bag artiklen. MereSport.dk har til formål at give dig en objektiv vurdering af produktkategorien og produkterne. Selvom vi er ekspert på området, så er det altid godt at være åben overfor andre ekspertkilder og mediers vurdering af produkterne – Med et kig på relevante danske og internationale test og ekspertkilder om emnet. Derfor henviser vi til følgende kilder som er anvendt i udarbejdelsen af artiklen.

Sådan vælger du den bedste mountainbike | Den ultimative guide til mtb
Hvilken mtb skal jeg vælge? Guide til valg af den bedste mountainbike

FAQ - Ofte stillede spørgsmål

Hvilken mountainbike skal jeg vælge?

Når du skal vælge en mountainbike, er det vigtigt at overveje hvordan du tænker at bruge din mountainbike, erfaring og niveau, hvilket terræn du ønsker at køre og hvor stort et budget du har til en ny mtb. Identificér, om du vil køre trail (i mountainbike-spor), til hverdagsbrug på grusveje, til bikepacking, downhill eller cross-country mountainbiking. Hvilket terræn skal din mountainbike køre i, og har du brug for en fuldaffjedret mtb eller en hardtail mountainbike. Fastsæt et realistisk budget for hvad du er villig til at betale for en mountainbike, og tænk selvfølgelig over hvor meget du tænker at bruge din mountainbike. Det vigtigste at kigge efter når du skal vælge ny mountainbike er stellets geometri, cyklens affjedring, geargruppe, hjul og bremser.

Hvad er den bedste mountainbike til begyndere?

En god mountainbike til begyndere vil ofte være en hardtail- mountainbike med en solid ramme, pålidelige komponenter og rimelig affjedring. Af billige mountainbikes så anbefaler vi Trek Marlin 7 som en billig og god begynder mountainbike.

Hvilke bremser er bedst til en mountainbike?

Hydrauliske skivebremser anses generelt for at være de bedste til mountainbikes. De giver kraftfuld og pålidelig bremsekraft i forskellige forhold og terræn.

Hvilken type affjedring er bedst til en mountainbike?

Det afhænger af dine præferencer og kørestil. Hvis du primært kører på ujævnt terræn og tekniske stier, er en fuldaffjedret mountainbike ideel. Hvis du foretrækker mere effektivitet på opkørsler og har et begrænset budget, kan en hardtail-cykel med kun foraffjedring være et godt valg.